kachlova pec nastiepane drevo
|

Chyby pri kúrení v kachľovej peci

Napriek tomu, že kúrenie drevom je jednoduché, mnohí to stále robia zle, neefektívne a znečisťujú životné prostredie. Kvôli nedbalému narábaniu s palivovým drevom a iným nevyhovujúcim podmienkam sa spotrebuje oveľa viac dreva, než je potrebné a kachľová pece aj komín sa zanášajú sadzami a dechtom. Čistenie kachľovej pece je náročné a túto prácu sprevádza veľké množstvom špiny. Je všeobecne známe, že horenie prebieha za splnenia troch podmienok: prítomnosť horľavého materiálu, prístup kyslíka a dosiahnutie teploty vznietenia.

Parafrázujúc príslovie „Každý chrobák je hmyz, ale nie každý hmyz je chrobák“: každé drevo sa dá spáliť, ale nie každé drevo je palivové drevo. Presnejšie: drevo, ktoré sa nemá spaľovať v kachľovej peci. Materiály použité na stavbu kachľovej pece a konštrukčné vlastnosti pece sú kompatibilné so suchým a tvrdým drevom. Primerané množstvo dostatočne suchých polien vhodnej veľkosti správne umiestnené v ohnisku zabezpečí ekonomický a úsporný spôsob vykurovania.

Vlhkosť palivového dreva

Najdôležitejším faktorom je obsah vlhkosti v dreve. Nedostatočne vysušené drevo znamená zvýšenie spotreby o 10-40 %, niekedy dokonca znemožnenie kúrenia. Ťahy a komín pece sa zanesú sadzami a dechtom. Vrstva sadzí usadená v ťahoch znižuje prenos tepla medzi spalinami a stenou pece, čím sa výrazne znižuje miera účinnosti. Zapáchajúca pec, ktorá sa nasiakla dechtovými výparmi z dreva, sa dá „opraviť“ len rozobratím. Enormné náklady!

Produkty nedokonalého spaľovania znečisťujú životné prostredie. Princíp fungovania prístrojov na meranie vlhkosti palivového dreva je založený na elektrickom odpore alebo elektrickej kapacite (rozlišuje sa medzi čistým a hrubým percentom obsahu vody.) Palivové drevo sa zvyčajne ťaží mimo vegetačného obdobia, v zime. Drevo zakúpené skoro na jar, naštiepané, pripravené na priame použitie a správne uskladnené, sa stáva vhodným palivovým drevom už na jeseň. Avšak metrovica s kôrou, ponechaná v pôvodnej dĺžke, bude vhodná na kúrenie až v nasledujúcej sezóne.

Nevyhnutnou podmienkou horenia je aj vzduch, kyslík a dostatočný ťah

Dnešné kvalitné okná a dvere neumožňujú vznik ťahu. Horiace drevo nebude mať dostatok vzduchu, stlmí sa a horenie bude nedokonalé. Dym bude presakovať cez dvierka pece do miestnosti. Začnú sa tvoriť sadze a decht, ktoré znižujú účinnosť. Kuchynské odsávače pár a centrálne vysávače môžu podmienky ťahu ďalej zhoršiť alebo dokonca otočiť jeho smer. Komín je proti týmto strojom bezmocný.

Proti komínovému ťahu môžu vo výraznej miere pôsobiť aj vlastnosti bytu a vietor. „Smrť“ mnohých murovaných kachľových spôsobilo už aj to, že byt mal síce dobré podmienky na ťah, ale regulátory ťahu na dvierkach pece neprepúšťali potrebné množstvo vzduchu do ohniska kvôli ich poddimenzovaným rozmerom.

privod vzduchu do pece kachlovej

Teplota vznietenia

Pre horenie je nevyhnutné dosiahnuť teplotu vznietenia. Keď kúrime drevom, kúrime vlastne drevoplynom. Pri zakladaní ohňa zahrievame podpaľač, až kým teplo nespôsobí jeho rozklad. Vznikajú horľavé drevoplyny, ktoré sa vznietia a oheň sa stáva samoudržiavacím. Pri tepelnom rozklade dreva vznikajú rôzne ľahké a ťažké, dlhé alebo krátke molekuly uhľovodíkov. Ťažšie drevoplyny (v ohnisku klasických kachľových peci) zhoria len pri určitej vyššej teplote, iba vtedy sa z nich uvoľňuje energia. Pri spaľovaní surového dreva s vysokým obsahom vody alebo pri utlmenom ohni v dôsledku nízkeho prívodu vzduchu sa z nespálených drevných plynov tvoria sadze a decht. Nedokonalé horenie znamená, že sa z drevoplynov neuvoľní všetko teplo, vznikajú spaliny plné škodlivín, zhoršujú sa podmienky na odovzdávanie tepla a používanie kachľovej pece nebude príjemné. Takmer tri štvrtiny výhrevnosti dreva sa získavajú zo spaľovania drevoplynov, zvyšok z tlenia dreveného uhlia.

Rozsah možnosti regulácie horenia dreva v kachľovej peci je obmedzený. Hmotnosť dreva vloženého do ohniska a rozmery jednotlivých kusov môžu mať určitý vplyv na množstvo tepla, ktoré dokážeme získať, ako aj na časový priebeh vykurovania.

Rozmer polien palivového dreva je dôležitý

Pri kúrení drevom sa rozlišujú kvantitatívne (kalorimetrické) a kvalitatívne (pyrometrické) účinky ohrevu. Prvý z nich predstavuje množstvo tepla dodaného úplným spálením palivového dreva. Druhý pojem opisuje intenzitu, rýchlosť horenia a bezprostrednú tvorbu tepla. S tým súvisí aj pomer drevnej hmoty a celkového povrchu. V klasických, murovaných kachľových peciach hrubšie polená tlejú pomalšie, zatiaľ čo tenšie štiepky rýchlo zhoria. Obom extrémom by sme sa mali vyhnúť, aj keď sa nejaké množstvo tepla sa dá získať aj pri nesprávnom kúrení. Príliš hrubé polená horia pomaly s menšou tvorbou tepla, ťažké drevoplyny sa nevznietia, čo vedie k usádzaniu dechtu a sadzí.

Príliš tenké polená v kachľovej peci

Drevo, ktoré bolo naštiepané na príliš tenké kusy, horí pri vysokej teplote a za krátky čas uniká veľký objem drevoplynov. Vznikajúca vysoká teplota zaťažuje konštrukciu kachľovej pece na drevo a značná časť drevoplynov sa nedokáže dostatočne premiešať so vzduchom, v dôsledku čoho nebude horenie dokonalé. Kvôli rýchlemu priebehu horenia hmota pece nestihne akumulovať vznikajúce teplo, a tak prebytok odchádza komínom.

Z vyššie uvedeného sa môže zdať, že ideálne využitie kachľových pecí sa dá dosiahnuť len s použitím ventilátora a ťahomeru, teplomerov a analyzátorov spalín. To však zďaleka nie je pravda. Už po niekoľkých cykloch kúrenia môžete zistiť, koľko dreva potrebujete na rozohriatie kachľovej pece klasického alebo moderného vyhotovenia. Prikladať väčšie množstvo sa neoplatí, menej dreva by sme do ohniska dávať zasa nemali. Je lacnejšie pustiť prebytočné teplo zodpovedajúce 100-200 kilám dreva von oknom, než spôsobiť väčšie škody zle realizovaným kúrením a vyššie spomenutými chybami.

Keď v kachľovej peci kúrime správnym spôsobom

Ak získate dosť tepla z prekvapivo malého množstva dreva a komín nedymí, urobili ste všetko správne. Môžete si užívať útulné, príjemné teplo z vašej bezpečnej, príjemne elegantnej kachľovej pece, ktorá je vyprodukovaná lacným, ekologickým spôsobom, nezávislým od centrálnych systémov zásobovania energiou. Zabezpečenie palivového dreva je spravidla úloha muža. Útulná atmosféra pri plápolajúcom ohni je však niečo, čo si môže užívať celá rodina.

Je veľmi náročné presne uviesť vykurovací výkon kachľovej pece (Ktorá pec? Kedy? Ako? Za akých podmienok?) Pri znalosti všetkých parametrov je možné vytvoriť pomerne dobrý odhad, ale „táto veľkosť pece zvyčajne postačuje“ je často rovnako spoľahlivým ukazovateľom.

Kachľová pec predstavuje v súčasnosti nákladnú investíciu. Zákazníci často šetria na nákladoch na stavbu, pričom výdavky na množstvo a kvalitu stavebných materiálov použitých na stavbu pece by boli z dlhodobého hľadiska výhodnejším riešením. Priemerne veľká kachľová pec by sa dala postaviť s 2 až 3-násobnou hmotnosťou, vďaka čomu by mohla mať oveľa úspornejšiu prevádzku.

Profesionálne postavená kachľová pec vydrží pri správnom používaní a pravidelnej údržbe minimálne 20 rokov. Dôkladne zvážte všetky aspekty a urobte dobre premyslené rozhodnutie!

Podobné články

0 0 votes
Hodnotenie článku
Prishláste sa na odber
Upozornenie
guest

0 Kommenty
Inline Feedbacks
View all comments